Litt om Buckfastavlergruppen
Vi er en gjeng entusiaster som har stor interresse for å drive avlsarbeid på bier.
Vi driver kombinasjonsavl med fokus på å få frem snille og produktive bier. BAG består av 13 medlemmer i dag.
Hvordan blir du medlem i BAG?
Du kan ta kontakt med en som er medlem i gruppen eller send en skriftlig søknad til koordinatoren for gruppen – som i dag er Jens Martin Nybøle. Den som søker medlemskap i BAG må høsten i forkant innvintre 15 søsterdronninger for å kunne bli medlem av gruppen året etterpå. Se http://www.buckfastavlergruppen.net for mer informasjon om krav til selve testingen, andre krav til medlemmene i BAG og om rettigheter.
Stamtavler
Trykk HER under for å se buckfastavlergruppen stamtavler.
BAG’s avlsmål
Hvilke avlsmål har vi i Buckfastavlergruppen?
Primære avlsmål: Fruktbarhet – biene bygger store samfunn. Sykdomsresistente – biene er resistente mot kalkyngel og nosema. Hygienisk adferd og god utrenskningsevne – biene renser ut syk og død yngel og er med det sykdomsforebyggende. Svermetrege!
Sekundære avlsmål: Årsrytme – biene starter til riktig tid å yngle og har en fin utvikling gjennom bisesongen i takt med det trekkgrunnlaget som kubene står i samt at de er yngelfrie i vintermånedene. Vingekraft – biene er gode til å fly, de kan fly langt. Forsvarsevne – biene har god evne til å forsvare kuben mot andre bier. Forforbruk – biene bruker lite for gjennom vinterperioden. Tavlebygging – biene bygger pent på tavlene og ikke bygger tverrbygg. Langtlevende!
Indirekte avlsmål: Temperament – biene er ikke aggressive og kan håndteres under alle værforhold. Tavlefasthet – biene rømmer ikke, men sitter pent og beveger seg rolig på tavlene under stelling av kuben. Propolisbruk – biene skal ha lite bruk av propolis. Forsegling – biene skal lage lys forsegling med luft imellom. Feilflygning – biene skal ha lite feilflygning, de skal være flinke til å finne tilbake til kuben sin.
Egenskaper som vi avler etter
|
Hva er en avlsdronning?
En avlsdronning er resultatet av:
– en større søsterserie som er testet over to år (minimum 15 dronninger i serien)
– at det er ført stamtavler på morssiden og farssiden i flere generasjoner bakover
– og hvor den viser en stabil arv etter de egenskapene vi er ute etter
Avlskompendie
Linker til dette kommer ila 2020